Chalupářské recepty

 

MINUTKA „GYROS“:

 

Plátky kuřecího masa naklepeme, ochutíme kořením Gyros, potřeme hořčicí s křenem a obalíme v polohrubé mouce. Smažíme v rozpáleném tuku. Po opečení dáme na jednu stranu plátek anglické slaniny, na druhou stranu plátek sýra Eidam. Vložíme zpět do pánve slaninou dolů a krátce (do rozpuštění sýra) osmahneme. Podáváme s brambory (nejlepší jsou „americké“) a zeleninovou přílohou.

 

 

 

KUŘE V BYLINKOVÉM TĚSTÍČKU:

 

 

Vymícháme těstíčko ze 2 vajec, trochy mléka, 3 lžic hladké mouky, 1 lžíce Solamylu, 1/2 prášku do pečiva, nasekaných bylinek (petrželka, oregano, bazalka), Vegety nebo soli. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, obalujeme v těstíčku a smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s hranolky, bramborovou kaší, zeleninovým salátem.

KUŘE NA ČÍNSKÝCH POLÉVKOVÝCH NUDLÍCH:

 

Do pekáče dáme rozpuštěné máslo, rozlámané čínské nudle, koření (podle chuti), cibuli nakrájenou na kolečka a kuřecí maso nakrájené na kousky, podlijeme vodou. Během pečení často podléváme. Podáváme bez přílohy.

 

KUŘECÍ ROLÁDKY:

 

Plátky kuřecích řízků naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý kousek masa položíme plátek sýra a šunky. Svineme do roládky, zajistíme nití nebo jehlou. Obalíme v hladké mouce a prudce opečeme v rozpáleném tuku. Podlijeme horkou vodou a dusíme v tlakovém hrnci 20-30 minut. Šťávu zahustíme zakysanou smetanou. Podáváme s brambory nebo rýží.

 

KUŘECÍ KOUSKY V SEKANÉ:

 

Smícháme 1 kg mletého masa, 1 rohlík (namočený v mléce), 2 vejce, 1 pokrájenou cibuli, pepř, sůl a dobře propracujeme. Do vymazaného pekáče dáme mleté maso, zatlačíme kousky osoleného kuřecího masa. Posypeme kmínem a v troubě upečeme doměkka. Podáváme s bramborovou kaší.

 

ZAPÉKANÉ KUŘECÍ ŘÍZKY:

 

4 kuřecí řízky, 2 cibule, 1 kapie, 150 g slaniny, 150 g sýra Eidam, šlehačka, sůl. Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naskládáme do tukem vymazaného pekáčku. Poklademe vrstvou nakrájené cibule, slaniny, kapie a na kostičky nakrájeného sýra. Zalijeme šlehačkou a zapečeme. Podáváme s opékanými brambory.

 

KUŘECÍ MASO S BROKOLICÍ:

 

Zbytky kuřecího nebo pečeného masa pokrájíme na kousky, opečeme na oleji, přidáme růžičky uvařené brokolice a zalijeme šlehačkou. Mícháme do zhoustnutí. Přidáme uvařené těstoviny, dochutíme solí, pepřem a na talíři sypeme strouhaným sýrem.

 

BOBKY:

 

Vepřovou kýtu, kousek bůčku potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme kmínem a společně s kouskem uzeného masa pečeme.Podáváme s přílohou – bobky v zelí. Kysané zelí uvaříme ve vodě doměkka, scedíme a přes děravý cedník vytlačíme zbytek vody. Z bramborového těsta vyválíme tenké válečky, nakrájíme na malé kousky a zavařujeme do osolené vařící vody. Vaříme asi 5 minut, okapané dáme do uvařeného suchého zelí a promícháme s vypečenou šťávou z pečeného masa.  

 

 

Z NOUZE ROŽNĚNÍ:

 

Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, promneme s hořčicí, zalijeme olejem, necháme uležet. Do vymazaného pekáčku vrstvíme kousky masa, kolečka cibule, kolečka salámu, plátky slaniny, podle množství surovin. Mírně podlijeme vodou, přikryjeme a v troubě pečeme, až je maso měkké.

 

MADLENČINA KOTLETA:

 

4 kotlety, 1 nožka klobásy, 2 plátky šunky, 1 cibule, 1 rajče, 1 jablko, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého strouhaného sýra, grilovací koření, mleté jalovcové koření, sůl. Naklepané kotlety osolíme, potřeme grilovacím kořením a po obou stranách opečeme. Na dno olejem vymazané remosky dáme vrstvu nakrájené cibule, na kterou položíme polovinu kotlet. Posypeme kolečky pikantní klobásy osmažené spolu s plátky česneku a okořeníme jalovcovým kořením, překryjeme plátky šunky. Nahoru položíme zbytek kotlet, kolečka rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme doměkka, před dopečením posypeme ještě trochou strouhaného sýra smíchaného s nastrouhaným jablkem.

 

WORCESTEROVÁ KRKOVICE:

 

Plátky krkovice osolíme a polijeme worcesterem. Prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí, stlačíme a necháme do druhého dne odležet. Očistíme od cibule, narychlo opečeme a přidáme odloženou cibuli z marinády. Je-li maso tužší, dodusíme pod pokličkou.

 

KRKOVIČKA S JABLÍČKY A CIBULÍ:

 

Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opaprikujeme. Naskládáme do pekáčku společně s pokrájenou cibulí a odkryté upečeme doměkka. K masu přidáme na plátky nakrájená jablka a ještě chvíli dopečeme. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou.

 

ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE:

 

4-8 plátků krkovice, 300 g strouhaného sýra, 1 šlehačka sůl. Plátky masa naklepeme, osolíme a obalíme v těstíčku z vejce, hladké mouky a mléka. Osmažíme po obou stranách na oleji dozlatova. Do vymazaného pekáče naskládáme osmažené plátky, zasypeme je sýrem a zalijeme šlehačkou. V předem vyhřáté troubě zapečeme, podáváme s hranolky.

 

UZENÉ S MRKVÍ:

 

Uzenou rolku (i jiné libové uzené maso) nakrájíme na plátky, osmahneme na tuku. Lehce podlijeme vodou, přidáme Masox a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a společně dusíme. Zahustíme hladkou moukou, podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s vařenými brambory.

 

HOUBAŘOVA DOBROTA:

 

300 g vepřového masa osolíme a za občasného podlévání upečeme v troubě. Na másle podusíme 300 g různých hub, ochutíme kmínem, pepřem a solí. Upečené maso nakrájíme na plátky, položíme do vymazaného pekáče, zasypeme houbami a zalijeme 3 vejci rozšlehanými v 1/2 l mléka. Posypeme strouhaným sýrem, sekanou petrželkou a v troubě zapečeme.

 

ČÍNSKÉ NUDLIČKY S HOUBAMI:

 

150 g vepřové kýty, sterilované houby ve sladkokyselém nálevu, 2 pórky, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, lžička drceného kmínu, 1 vejce, 1 lžička Solamylu, sůl. Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s vejcem a Solamylem rozmíchaným v troše vody. Necháme uležet 1 hodinu v chladu. Maso osmahneme v rozpáleném tuku, až zbělá, přidáme propláchnuté okapané houby, nakrájený pórek. Ochutíme kmínem, solí a rychle orestujeme. Dochutíme utřeným česnekem a sójovou omáčkou.

 

ROŠTĚNKY ZA ODMĚNU:

 

Roštěnky naklepeme a nařízneme. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme v rozpáleném tuku. Měkké maso naskládáme na vymazaný plech, každý plátek zakryjeme kopečkem ušlehaného sněhu z bílků, mírně osolíme. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě zapečeme.

 

PIVNÍ ROŠTĚNKY:

 

Roštěnky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, zalijeme 2 dl piva a necháme v chladničce do druhého dne uležet. Lehce opepříme a na oleji opečeme 4 minuty po obou stranách (jako minutku). Na hotové roštěnky posadíme „volské oko“, obložíme cibulí nakrájenou na kolečka, přidáme kopeček hořčice. Zbylý tuk po smažení zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a chvíli povaříme.

 

RYCHLÁ SVÍČKOVÁ PEČENĚ:

 

Na tuku rozpustíme 1 lžičku krupicového cukru a zakápneme worcesterem, orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, petržel. Na zeleninový základ dáme hovězí maso, koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián) a za občasného podlévání pečeme doměkka. Zeleninu vyjmeme (bobkový list vyndáme) a rozmixujeme. Zahustíme kysanou smetanou s trochou mouky, povaříme. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.

 

KANČÍ MASO NA VÍNĚ:

 

1 kg zvěřiny osolíme a okořeníme (8 pepřů, 3 jalovce, koření na divočinu, tymián, bazalka). Poklademe slaninou (asi 100 g) a na kolečka nakrájenou cibulí. Podlijeme vodou a 1 dl vína (jakéhokoliv). Upečeme doměkka. Podáváme s brambory a brusinkami.

 

KRÁLÍK NA ŠPEKU:

 

Králík, 200 g uzeného bůčku, 100 g slaniny, 2 mrkve, 2 petržele, 4 stroužky česneku. Naporcovaného králíka potřeme česnekem utřeným se solí, dáme do pekáčku s osmahnutou slaninou a bůčkem. Opečeme ze všech stran. Zeleninu nakrájíme na kolečka, přidáme k masu a podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut, potom teplotu zvýšíme a králíka bez poklice dopečeme dalších 10 minut dozlatova.

 

ZAPEČENÉ RYBÍ FILÉ

 

Do zapékací mísy střídavě klademe vrstvy anglické slaniny a rybího filé. Zalijeme směsí z nastrouhaného tvrdého sýra, rozmíchaného v rozšlehaných vejcích a mléce. Zapečeme. Podáváme s brambory nebo chlebem.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode